Mekanik Projelendirme İzmir

Mekanik Projelendirme İzmir

Mekanik projeler, yapılarda yaşam standardını ve konforu üst seviyeye taşıyan projelerdir. Mimari projeyle doğru orantılı şekilde tasarlanırlar. Mekanik projelendirmede sistemlerin kendi aralarında bir bütün olması esastır. Proje hazırlanması çok önemli ve hassas olduğundan alanında uzman ve yetki belgeli mekanik proje mühendislik firması tarafından hazırlanması önemlidir. İzmir veya çevresinde yaşıyorsanız, mekanik projelendirme izmir firmasıyla iletişime geçerek, mekanik tesisat projesi hazırlatabilirsiniz.

Mekanik Proje Nedir?

Yapı işlerinde makine mühendisliği alanına giren soğutma, ısıtma, havalandırma, pis su tahliyesi, sıcak su tesisatı ve yangın önleme gibi iş ve işlemleri kapsayan projelendirme işlemlerine mekanik proje denir. Mekanik proje, mekanik tesisat proje olarak da bilinir. Mimar ve elektrik projesi dışında kalan ve makine mühendisliği alanına giren bütün işlemleri kapsıyor.

Mekanik proje, yapıların can damarı olarak kabul ediliyor. Tamamen insan yaşamı ile ilgili olduğu için, mekanik tesisatsız bir bina önemsiz kalacaktır.

Mekanik proje, sistemler bütünüdür. Her bir tesisat diğerinden bağımsız düşünülemez. Isıtma tesisatı döşenirken, soğutma, sıhhi, yangından korunma, doğalgaz gibi sistemler de göz önünde bulundurulur. Ticari veya endüstriyel işletmelerde, basınçlı hava sistemleri, güneş enerjisi sistemleri, mekanik proje doğalgaz gibi ekstra sistemler de mekanik projeler kapsamına giriyorlar.

Mekanik Tesisat Proje Nedir?

Bir binanın boş ve dört duvardan çıkarıp, insanların yaşayabileceği, temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir hale getirmek mekanik tesisat projeleri alanına giriyor.İnsanların temel ihtiyaçları olan, ısınma, soğutma, su, doğalgaz, yangından korunma gibi işlemlerin yönetmelik ve mevzuat doğrultusunda yapılması mekanik tesisat proje deniliyor.

Mekanik tesisat projesi, imar planı aşamasında hazırlanır. Mimari proje doğrultusunda, boruların döşenmesi, kanalların açılması, aygıtların konumlandırılması göz önünde bulundurularak hazırlanır. Bütün sistemler birbiriyle bağlantılı olduğu için en ufak bir yanılma veya eksiklik, diğer sistemleri de olumsuz etkileyecektir. Zaman ve maliyet kaybı yaşanmaması adına izmir mekanik projelendirme firmasıyla görüşüp, ücretsiz keşif yaptırabilirsiniz.

Mekanik Proje Nasıl Çizilir?

Binada kullanılacak, ısıtma, soğutma, yangın önleme, sıhhi, temiz/atık su tesisatlarının her biri için ayrı bir

mekanik projelendirme yapılıyor.Teknolojinin gelişmesiyle birlikte zamandan tasarruf ve kolaylık sağlayan mekanik tesisat programları bulunuyor. Bunlardan en yaygını ve etkin kullanılan mekanik tesisat programı autocad’tir.

Çizim işlemine başlanmadan önce, mimari proje, yapı sahibinin istekleri, yangın önleme için İtfaiye Müdürlüğünün önerisi gibi unsurlar hazır edilir. Çizim programında yeni bir sayfa açılır. Gereksiz bütün sayfalar ve çizimler kapatılır.

Her bir sistem için ayrı proje hazırlanır. Yalnız, sistemlerin birbirleriyle bağlantılı olduğu unutulmamalıdır. Örneğin mekanik proje sıhhi tesisat projesi hazırlarken; tesisat türleri belirlenir. Tesisat sistemleri açıklanır. Bu açıklamada teknik, ekonomik ve mali gerekçeler sunulur. Bütün sistem kroki, şema ve hesaplarla desteklenerek, projeye şekil verilir.

Mekanik Proje Nasıl Okunur?

Mekanik proje hazırlanması kadar mekanik proje okumak da çok önemlidir. Siz projeyi ne kadar mükemmel hazırlarsanız hazırlayın, bunu uygulamaya geçirecek ekip, projeyi okumayı bilmiyorsa emekler boşa gidecektir.

Mekanik tesisat alanında kullanılan terimler ve semboller bulunuyor. Her makine mühendisinin, teknikerin ve ressamın bunları bilmesi zorunludur. Autocad programı en yaygın olan çizim programı olduğu için genellikle projeler bu programda hazırlanıyor. Bu nedenle autocad mekanik proje okuma bilinmesi de önemlidir.

Mekanik Proje Firmaları

Yapı ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren mekanik tesisat proje firmaları bulunuyor. Bu firmalar, mekanik tesisat kapsamına giren bütün işlemler için hizmet veriyorlar. Bu firmaların mekanik tesisat hizmeti verebilmesi için bünyelerinde çalıştırdıkları makine mühendisinin mekanik tesisat yetki belgesinin bulunması gerekiyor.

Mekanik proje firmaları daha ziyade büyük şehirlerde bulunuyorlar. İnşaat sektörünün en yoğun olduğu, İstanbul, Ankara, Bursa dışında mekanik proje firmaları izmir ilinde de hizmet veriyorlar. İzmir veya çevresinde yaşıyorsanız İzmir mekanik tesisat firmasının web sayfasını ziyaret ederek, projeleri inceleyebilirsiniz.

Mekanik Projeyi Kim Çizer?

Mekanik projeyi mekanik tesisat mühendisi çiziyor. Üniversitelerin 4 yıllık Makine mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra, Makine Mühendisleri Odası’nın açtığı mekanik tesisat üzerine eğitim alınması gerekiyor. Bu eğitimi başarıyla geçerseniz, mekanik tesisat yetki belgesine sahip oluyorsunuz. Mekanik tesisat alanına giren bütün sistemlerin projesini hazırlayabilirsiniz.

Mekanik tesisat mühendislerinin dışında, makine teknikerleri de mekanik çizim yapıyorlar. Bu kişiler, makine mühendislerinin emri altında çalışıyorlar. Tasarımı verilen projenin çizimini gerçekleştiriyorlar.

Mekanik Tesisat Proje Örnekleri

Bir yapı için en uygun ve doğru mekanik tesisat tasarımı sektörde uzman ve deneyimli mekanik proje firması tarafından yapılabilir. Yapı sahibi veya müteahhit sistemler için ne kadar özel istekte bulunsa da bu alanda birçok projeye imza atmış firma, bunları da göz önünde bulundurarak mekanik proje örneği hazırlar.

Binanız için en işlevsel ve konforlu mekanik tesisat sistemi istiyorsanız, İzmir mekanik tesisat firmasıyla görüşebilirsiniz. İstek ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda bütün verilerek toplanarak mekanik tesisat proje raporu hazırlanıyor. Bu raporda her bir sistemin mekanik proje malzemeleri başta olmak üzere, ekonomik, mali, teknik gerekçeler, mekanik tesisat proje ücretleri açıkça belirtiliyor.

Mekanik Proje Çizimi

Mekanik proje çizimi için mekanik proje dwg programını kullanabilirsiniz. Bu program dışında kullanabileceğiniz birçok program bulunuyor. Her firma hangi programı daha etkin kullanıyorsa çizimlerini onda yapıyorlar.

Öncelikli olarak, binanın aplikasyon planını programa yüklüyorsunuz. Orada, kat, merdiven, boya, ısı yalıtım planlarını görebilirsiniz. Mekanik proje çiziminde her tesisatı ayrı planlıyorsunuz. Örneğin mekanik havalandırma projesi için havalandırma kanalları, menfezler, klima yerleştirme yerleri, kontrol odasının yerleşimi gibi unsurları tek tek belirliyorsunuz.

Özellikle klimatize edilecek, konfor, endüstri, hassas oda, temiz oda, vb. mahallerin tespiti ve planlaması önemlidir. İç ortam değerleri, kuru ve yaş termometre sıcaklıkları, bağıl nem yüzdesi ve filtrasyon seçeneklerinin belirlenmesi gibi hususları projede gösteriyorsunuz. En uygun havalandırmanın yapılabilmesi için havalandırma sistemini ve gerekli malzemeleri belirliyorsunuz.

Mekanik Tesisat Proje Fiyatları 2020

TMMOB, Serbest Müşavirlik ve Mühendislik Hizmetleri ve Asgari Ücret Yönetmeliğine göre mekanik tesisat proje fiyatları 2020 listesi yayınlandı. Bu listeye göre binalar 4 sınıfa ayrılıyor. Her binanın metrekare birim mekanik proje fiyatları listede hesaplanmış şekilde bulunuyor. 250 metrekareden 80 bin metrekare binaya kadar her sınıf binanın mekanik proje uygulama fiyatları bulunuyor.

Buna göre 1000 metrekare 1. sınıf bir binanın mekanik tesisat ücretlendirmesi 4.153 TL’dir. Bu fiyata işçilik fiyatları dahil değildir. İşçilik fiyatları ayrıyeten mekanik tesisat proje teknik şartnamesi içinde düzenleniyor.

Mekanik Tesisat Projesi dwg

Mekanik tesisat projesi hazırlamada mühendislerin ve teknikerlerin işlerini kolaylaştıracak birçok mekanik tesisat programı bulunuyor. Bu programlar; tasarım aşamasını kolaylaştırmak, çizimde hatayı en aza indirmek ve zamandan tasarruf etmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Çizimi kolaylaştırmanın yanında işleri hızlandırarak aynı zamanda kalitenin yükselmesini de sağlıyorlar. .

Bilgisayar destekli çizim ve tasarım tekniklerinde kullanıcı ihtiyaçlarına göre farklı çizim programları kullanılıyor. Autocad ve Zwcad mekanik tesisat alanında en çok kullanılan programlardır. Verileri doğru girdiğinizde 2 veya 3 boyutlu olarak nesnelerin çizimlerini kusursuz şekilde yapabiliyorsunuz.

Mekanik Tesisat Projesi Nasıl Okunur?

Mekanik tesisat projesine bakarak; işlevsellik, güvenirlik, ileri teknolojiye uygunluk, enerji tasarrufu, teslim edilebilirlik, çevre hassasiyeti ve sağlamlık gibi konularda fikir edinebilirsiniz. Bunun için de doğru şekilde mekanik proje okuma yapmayı bilmelisiniz.

Yönetmelik ve mevzuatta terim ve sembollerin neler olduğu belirtiliyor. Proje hazırlarken, güç kaybı, yıllık enerji değişimi, boru çapları, ısınma değerleri gibi birimleri iyi öğrenmelisiniz. Projeyi tam olarak okuyamazsanız, doğru şekilde uygulayamazsınız. Bu da bütün sistemin hatalı şekilde oluşmasına yol açacaktır.

Mekanik Tesisat Projesi Nasıl Çizilir?

Mekanik tesisat projesi, autocad veya zwcad programlarında çizilir. Binanın imar projesi üzerine, gerekli ısınma, soğutma, doğalgaz, sıhhi, atık/temiz su tahliye kanalları, kanalizasyon, yangını önleme sistemleri planlanır.

Proje planlaması, binanın fiziki şartları, işverenin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, enerji tasarrufu ve süreklilik unsurları da göz önünde bulundurularak yapılır. Her bir tesisatın planlaması ayrı ayrı yapılır. Su tesisatın planlaması en üst kattan başlar, zemine doğru ilerler. Su tesisatıyla bağlantılı olarak atık/temiz su ve yangın önleme tesisatları planlaması yapılır.

Mekanik Tesisat Proje Hazırlama Esasları

Mekanik tesisat projesi makine mühendisi veya teknik ressam tarafından çizilir. Proje, Makine Mühendisleri Odası üzerinden onaya sunulur. Onay alınırsa, ruhsat için belediyeye sunulur. Gerekli incelemeler sonunda ya onaylanır ya da reddedilir.

Görüldüğü üzere proje hazırlama ve onay aşaması zaman isteyen bir süreçtir. Bu zamanı en verimli kılmak, kayıp yaşanmaması için alanında uzman ve deneyimli mühendis tarafından çizilmesi gerekiyor. Projeyi hızlı ve kabul edilebilir hazırlamak için ön hazırlıkların çok iyi yapılması gerekiyor.

1-Binanın yön durumunu, konumunu, ek binaları çok iyi etüt etmelisiniz.

2- Mahal listesini çok iyi şekilde oluşturmalısınız. Döşeme kaplamaları, asma tavan durumları, duvar kaplamaları gibi yapı bileşenlerin genel özelliklerini belirlemelisiniz.

3-Mahalleri kullanan insan sayıları, bu insanların aktivite sayıları ve zamanlarını belirlemelisiniz.

4- Yemekhane, sinema, toplantı odaları gibi kısa süreli toplu kullanım alanları belirleyerek, yük tespiti yapmalısınız.

5-Klimatize edilecek bölümleri tespit edin. İstenen şartları göz önünde bulundurun.

6- Yapı elemanlarının özelliklerin tespit edin. Isı iletim katsayıları, birim hacim ağırlıkları ve su buharı difüzyon direnç faktörlerini hesaplayın.

Mekanik Proje Çizim Fiyatları

Makine Mühendisleri Odası 2020 yılı mekanik proje çizim fiyatlarını yayınladı. Fiyatlandırma binaların sınıf çeşidine göre metrekare bazında yapılmış. 250  ile 80.000 metrekare ebadında binaların proje hizmet ücretleri listeleniyor.

*1.sınıf binanın ücretlendirmesi 275 TL/m2

*2.sınıf binanın ücretlendirmesi 590 TL/m2

*3A sınıf binanın ücretlendirmesi 980 TL/m2

*3B sınıf binanın ücretlendirmesi 1210 TL/m2

*4A sınıf binanın ücretlendirmesi 1270 TL/m2

*4B sınıf binanın ücretlendirmesi 1470TL/m2’dir.

Mekanik Proje dwg

AutoCAD (Computer Aided Drafting-Bilgisayar Destekli Çizim), bir tasarım ve çizim yazılım programıdır. Teknik çizimin şart olduğu alanlarda etkin olarak kullanılıyor. AutoCAD’in DWG uzantılı çizim formatı bulunuyor. Bu format “Dünya Endüstriyel”çizim standardı olarak kabul ediliyor.

DWG formatı; tasarımlar, geometrik veriler, haritalar ve fotoğraflar dosyalarını kapsayabiliyor.

Mekanik Proje Terimleri

Mekanik tesisat, teknik bir alan olduğu için doğal olarak sistemin kullandığı terimler de bulunuyor. Bu sektörde faaliyet gösteren her mühendisin, teknikerin bu terimleri bilmesi ve doğru okuması önemlidir. Mekanik tesisat binanın can damarı olduğunu unutmayın. Bir verinin yanlış girilmesi, okunması demek, binayı işlevsiz kılma anlamına geliyor.

Makine Mühendisleri Odasının mekanik proje terimleri sözlüğü bulunuyor. Aklınıza takılan anlamadığınız terimlerde bu sözlüğe bakabilirsiniz. İsterseniz İzmir mekanik firmasını arayarak hem bilgi alabilir hem de mekanik proje danışmanlık hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Mekanik tesisat uygulamaları, günümüz dünyasında temel ihtiyaçlardan daha fazlasını kapsıyor. Binanın yaşanabilir ve konforlu hale getirilmesinin yanı sıra, enerji tasarrufu, yenilenebilir, otomasyon, geri dönüşüm, doğa dostu gibi hususları da göz önünde bulundurmalısınız. Bu yeni düzene ayak uyduracak ve bu doğrulta projeler üretecek mekanik tesisat firması rol örnek olacaktır.

Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız, paylaş butonuna tıklayarak, çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerileriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Add a Comment

Your email address will not be published.