Mekanik Tesisat İzmir
İnşaat ve yapı sektörü geliştikçe mekanik tesisat sisteminin önemi daha fazla ortaya çıkıyor. Mekanik tesisat, temel ihtiyaçları karşılamasının yanı sıra, yaşam standardını ve konforu artırma konusunda kendisini gösteriyor. Mekanik tesisat sayesinde, binalar daha işlevsel ve yaşanabilir hale geliyorlar. Binanızın konforlu ve işlevsel olmasını istiyorsanız izmir mekanik tesisat firmasıyla iletişime geçip, mekanik tesisat danışmanlık hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Mekanik Tesisat Nedir?
Bina inşaatında elektrik ve mimari proje dışında kalan sistemler bütününe mekanik tesisat deniyor. Mekanik tesisatı oluşturanlar; ısıtma, havalandırma doğalgaz, sıhhi, kanalizasyon, klima, yangından korunma, asansör tesisatı gibi sistemlerdir.
Mekanik Tesisat, inşaat işlerinde yaşam standartlarını ve konforu arttırmaya yönelik yapılan ve yapının iç sistemini oluşturan bileşenlerin bütünü olarak kabul edilebilir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; İnsan vücudunu bir bina olarak kabul edin. Vücudu kaplayan deri, binanın dış cephesi, kemikler de kiriş ve kolonları temsil ediyor. Vücudu tamamen saran damarlar da mekanik tesisat sistemleri oluşturuyor.
Mekanik Tesisat Ne İş Yapar?
Binaların yaşanabilir ve temel ihtiyaçları karşılayabilmesi için belirli standartları taşıması gerekiyor. Sadece dört duvar ve bir tavandan oluşan yapı, insanların yaşam alanı olarak düşünülemez. Su ihtiyacı için su tesisatının, kullanılan suyun tahliyesinin, hava sirkülasyonun, ısınma sisteminin, olası yangınlara karşı önlem alınması zorunludur.
Mekanik tesisat, binaları yaşanabilir ve idame ettirilebilir hale getiren sistemler bütünüdür. Yapı ve tesislerin diğer mekanik ve her türlü ısı donanımı ile ilgili plan, proje, resim, hesap ve ihale dosyasını hazırlar. Projenin uygulanması ile ilgili her türlü teknik denetim ve kontrollük hizmetlerini yerine getirir.
Mekanik Tesisat Nasıl Yapılır?
Mekanik tesisat, mekanik tesisat mühendisliği alanına giriyor. İhaleyi veya sözleşmeyi alan mekanik tesisat izmir firması öncelikli olarak saha analizi yapıyor. Mekanik tesisat yapılmadan önce mimari proje inceleniyor. Binanın konumu, kat planları, mahallerin kullanımı, insan sayısı, ek binalar gibi unsurlar göz önünde bulunduruluyor.
Mimari proje ve diğer mekanik tesisatlar da göz önünde bulundurularak, her bir tesisatın planlaması yapılıyor. Örneğin sıhhi tesisat için kullanılacak borular, çapları, kesme vanaları, bağlantı noktaları gibi hususlar dikkate alınarak önce çizimi yapılıyor. Her bir tesisatın planlaması ve çizimi yapıldıktan sonra mekanik tesisat projesi ortaya çıkıyor.
Mekanik Tesisat Projesi Nedir?
Mekanik tesisatı oluşturan her bir sistemin, uygulanmaya konulmadan önce belirli plan doğrultusunda hazırlanıp sunulmasına mekanik tesisat proje denir. Mekanik tesisat, teknik bir konu olup, makine mühendisi alanına giriyor. Her bir sistemin kusursuz ve mimari projeye uygun olması önemlidir.
Mekanik tesisat çok hassas bir konudur. Bütün sistemler birbiriyle bağlantılı olduğu için, her bir ayrıntıyı düşünerek ve planlayarak proje hazırlanmalıdır. Her bina için özel mekanik tesisat raporu hazırlanmalıdır. Çünkü hastane mekanik tesisat ile fabrika mekanik tesisat projelerinin aynı olamayacağını bilmelisiniz.
Mekanik Tesisat Nasıl Çizilir?
Mekanik tesisat, mekanik tesisat mühendisliği alanına giriyor. Mekanik tesisat çizimini de mekanik tesisat mühendisi ve mekanik tesisat ressamı çiziyor.
Gelişen teknoloji sayesinde, mekanik tesisat proje çizimi bilgisayar destekli olarak yapılabiliyor. Öncelikli olarak çizim programı açılıyor. Temiz ve yeni bir çizim sayfası açılıyor. Mimari projedeki bina ve kat planları yükleniyor.
Çizime başlamadan önce binanın konumu, ek binalar, tesisatların işlevselliği ve konforu göz önünde bulundurulmalıdır. Her bir tesisatın planlaması ve hesaplaması çok iyi yapıldıktan sonra çizime başlanmalıdır. Çizim yaparken örneğin;
* Isıtma tesisatı için; bireysel, merkezi, bölgesel, proses ısıtma tesisatları
* Soğutma tesisatı için; konfor, proses soğutma tesisatları
* Sıhhi tesisat için; kullanma sıcak-soğuk su, pis-atık su, atık su tasfiye, su filtreleme ve tasfiye tesisatları
* Yangından korunma tesisatları için; yangın dolapları, hidrant, sprinkler sistemi planlamasını çok iyi yapmalısınız.
Mekanik Tesisat Çizimi
Bilgisayar destekli çizim programları sayesinde hem hatalar minimuma indiriliyor hem de zamandan tasarruf sağlanmış oluyor. Her mühendisin veya firmanın kullandığı farklı bir mekanik tesisat çizim programları bulunuyor.
Mühendislik ve mimarlık alanlarında Autocad ve Zwcad çizim programları etkin şekilde kullanılıyor. Mekanik tesisat çizimiyle birlikte mekanik tesisat proje okuma da büyük önem arz ediyor. Projeyi ne kadar mükemmel hazırlarsanız hazırlayın, bunu doğru okuyup, gerçekleştirecek ekibinizin olması gerekiyor.
Mekanik Tesisat dwg
Dwg dosyası, Autocad çizim programının bir uzantısıdır. Bu dosya uzantısı, dünya endüstriyel çizim standardı olarak kabul ediliyor. CAD çizimine girdiğiniz bütün bilgileri içeriyor. Yani; tasarımlar, geometrik veriler, haritalar ve fotoğraflar gibi bilgileri tek bir dosyada görebiliyorsunuz.
Mekanik Tesisat Firmaları
Yapı sektöründe faaliyette bulunan birçok mekanik tesisat taahhüt firmaları bulunuyor. Bu firmalar; yönetmelik, mevzuat ve mekanik tesisat teknik şartnamesi doğrultusunda mekanik tesisat sistemlerini kuruyorlar.
Mekanik tesisat çok hassas ve dikkat edilmesi gereken bir sistemler bütünlüğü olduğu için büyük tecrübe ve profesyonellik istiyor. Bu nedenle hataya ve yanılma payına yer yoktur. Zaman ve maliyet kaybı yaşamak istemiyorsanız İzmir mekanik tesisat firmasıyla irtibata geçebilirsiniz. Ücretsiz keşif talebinde bulunabilir, mekanik tesisat genel teknik şartnamesi hazırlayarak, anahtar teslimi mekanik tesisat taahhüt hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Mekanik Tesisat Projesi dwg
DWG; stabil hızlı çalışan bir format kalıplama, görüntüleme, çizim, not ekleme ve ölçüm özelliklerine sahip yerel bir dosyadır. Bir CAD programıyla yapılan çalışmaların kaydedilme formatıdır.
Autacad veya herhangi bir CAD mekanik tesisat yazılım programı ile mekanik tesisat projesini hazırlayabiliyorsunuz. Şema, kroki, harita, fotoğraflar, görüntüleri dwg uzantısı olarak tek dosyada kaydedebiliyorsunuz.
Mekanik Tesisat Belgesi Nasıl Alınır?
Üniversitelerin 4 yıllık Makine Mühendisliği Fakültelerinden mezun olan ve Makine Mühendisleri Odası’na kayıtlı her makine mühendisi “Mekanik Tesisat Yetki Belgesi” için başvurabilir. Bunun için MMO’nun açmış olduğu eğitim kursuna katılması şarttır. Kursun sonunda iki aşamalı sınavı başarıyla geçenler yetki belgeli mekanik tesisat mühendisi unvanını alıyorlar.
Mekanik Tesisat Sembolleri
Mekanik tesisat çizimlerinde genellikle mekanik tesisat terimleri ve sembolleri kullanılıyor. Bunlar genellikle kısa işaretler ve şekillerdir. Çizimin daha sade ve anlaşılır olması için teknik olarak kullanılıyor. Bu nedenle her makine mühendisinin, teknikerin ve ressamın bunları iyi bilmesi önemlidir.
Mekanik Tesisat Neleri Kapsar?
MMO’nun hizmetler ve belgelendirme yönetmeliğinin 4. Maddesinde mekanik tesisat hizmet alanları belirtilmiştir. Buna göre;
1-Isı yalıtımı
2- Sıhhi tesisat
3- Isıtma tesisatı
4- Asansör avan proje hazırlama
5- Klima tesisatı
6- Havalandırma tesisatı
7- Kızgın su tesisatı
8- Buhar tesisatı
9- Gaz (doğal gaz, havagazı, LPG) tesisatı
10- Basınçlı hava tesisatı
11- Sanayi tipi mutfak, çamaşırhane tesisatı
12- Soğutma tesisatı
13- Yüzme havuzu ve filtrasyon tesisatı
14- Medikal gaz tesisatı
15- Otomatik kontrol tesisatı
16- Arıtma tesisatı mekanik tesisat kapsamına giriyor.
Mekanik tesisat, binaların can damarını oluşturan sistemler bütünüdür. Çok hassas ve dikkatli şekilde planlaması gerekiyor. Bunun için de alanında uzman ve deneyimli bir ekip tarafından hazırlanması, uygulanması, denetimi yapılmalıdır. Bütün bunları mekanik tesisat şartnamesi ile sağlayabilirsiniz.
Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız, çevrenizle paylaşmak için paylaş butonuna tıklayabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları ve önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.